Geschiedenis

De geboorte van de KSMG

1st januari 1905

De geboorte van de KSMG

Het verhaal begint lang voor de eigenlijke stichting. Door de politieke situatie in Halle anno 1878 besluit de kerkelijke overheid om de “Cercle Saint-Martin” op te richten. Uit deze “Cercle Saint-Martin” werd in 1905 de KSMG geboren die toen de naam “Société de Gymnastique Gilde Saint-Martin Hal” kreeg. Zoals in elke katholieke turnkring werden enkel mannen toegelaten, van meisjesturnen was nog lang geen sprake.

Read more

De inhuldiging van de vlag.

9th augustus 1908

De inhuldiging van de vlag.

Na 3 jaar organiseert de Gilde haar eerste Gouwfeest bij de inhuldiging van haar eerste vlag. Ongeveer 2000 turners namen deel aan het feest!  

Read more

De eerste successen.

1st januari 1910

De eerste successen.

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1910 in Brussel behaalt de Gilde schitterende resultaten : een eerste plaats met de opgelegde oefeningen en een zilveren medaille in het toestelturnen. Vanaf dan staat de KSMG steeds op het voorplan : zij behaalt het ene succes na het andere op de Gouw- en Bondsfeesten.

Read more

Een nieuwe start na WO II

1st januari 1947

Een nieuwe start na WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaan de trainingen door tot in 1943. In dat jaar dient men alle activiteiten stop te zetten, doordat de zaal waar de trainingen doorgaan, bezet wordt door de Duitsers. Het duurt tot in 1947 vooraleer men terug over de nodige infrastructuur, middelen én enthousiaste mensen beschikt om opnieuw te starten. De gilde krijgt meteen haar nieuwe Vlaamse naam : “Sint-Martinus Turngilde Halle” én een nieuwe vlag.  

Read more

1949: daar komen de meisjes !

1st januari 1949

1949: daar komen de meisjes !

Eén van de belangrijkste verwezenlijkingen na WO II is in 1949 het opstarten van een meisjesafdeling. De KSMG was in de streek één van de eerste clubs, die de turnsport ook voor meisjes toegankelijk maakte. Om deze afdeling extra in de schijnwerpers te zetten, organiseert de Gilde op 10 juni 1951 het Bondsfeest voor Meisjes. Ook hier is de deelname massaal : 102 kringen komen ervoor naar Halle !

Read more

De jaren ’60 : een nieuwe bloeiperiode en de Gilde wordt “Koninklijk”

1st januari 1960

De jaren ’60 : een nieuwe bloeiperiode en de Gilde wordt “Koninklijk”

In de jaren ’60 behalen de turners en turnsters van de Gilde, gesteund door een dynamisch bestuur en een geestdriftige leiding, terug een groot aantal individuele titels, zowel in gouwverband als nationaal. Het hoogtepunt van dit decennium is ongetwijfeld de deelname van de KSMG in juli 1966 aan de Europese Turnkampioenschappen in Wenen : de Gilde behaalt er een Europese titel, evenals een zilveren en een bronzen medaille. Even voordien werd het 60-jarig bestaan gevierd met de inrichting van het Bondsfeest voor jongens. De Gilde werd “Koninklijk” en kreeg terug een nieuwe vlag.

Read more

De jaren ’80 : 75 jaar KSMG : modern en dynamisch

1st januari 1980

De jaren ’80 : 75 jaar KSMG : modern en dynamisch

In 1980 viert de KSMG met fierheid haar 75-jarig bestaan. Zo worden er het hele jaar door activiteiten georganiseerd, waaronder een unieke tentoonstelling in het Oud-Jezuïeten College én een turngala dat in de plaatselijke pers wordt aanzien als baanbrekend voor de turnsport in Halle en omgeving. De jaren ’80 worden ook gekenmerkt door vele successen in de Artistieke Gymnastiek.

Read more

De jaren ’90 : infoblad en de intrede van een nieuwe discipline

1st april 1993

De jaren ’90 : infoblad en de intrede van een nieuwe discipline

In april 1993 rolt het eerste infoblad van de persen, waardoor de KSMG er een bindmiddel met de leden bijkrijgt. De fakkel van het succes wordt eind jaren ’90 overgenomen door de trampolineploeg, die van bij de start een groot succes kent en de Gilde jaarlijks Kampioenentitels en ereplaatsen oplevert.  

Read more

Op weg naar het E-tijdperk.

1st juni 2002

Op weg naar het E-tijdperk.

Tijdens de zomer van 2002 wordt de eerste website opgericht voor de KSMG ,waardoor we bijna 100 jaar na de stichtig het elektronische tijdperk betreden.

Read more

Het 100-jarig bestaan.

1st januari 2005

Het 100-jarig bestaan.

Het eeuwfeest van de KSMG wordt een stijlvolle en hedendaagse viering : een feest voor en door mensen. Het turngala, de retrospectieve tentoonstelling over 100 jaar KSMG én het bijhorende jubileumboek maakten de viering tot een unieke getuigenis over 100 vervlogen jaren !

Read more

2006 : Laureaat Trofee Sportverdienste Stad Halle

2nd juni 2006

2006 : Laureaat Trofee Sportverdienste Stad Halle

Op 2 juni 2006 krijgt de KSMG uit handen van burgemeester Pieters de trofee van Laureaat van Sportverdienste Stad Halle 2005 uitgereikt. De KSMG wordt hiermee de eerste sportvereniging ooit die deze trofee in de wacht sleept, want tot nu toe werd de trofee enkel toegekend aan individuele kandidaten. Deze trofee, waarop wij uiteraard zeer fier zijn, dragen wij op aan al die mensen, die steeds op vrijwillige…

Read more

2015 : 110 jaar KSMG

9th mei 2015

2015 : 110 jaar KSMG

Op zaterdag 9 mei 2015 vierden wij het 110-jarig bestaan van de KSMG met een turnhappening in de turnzaal van het Koninklijk Atheneum. Gedurende deze happening die de naam “Kaffee KSMG” meekreeg, kon men onze gymnasten de hele dag aan het werk zien. Deze happening wisselt sinds dan af met ons turnfeest.

Read more

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven